Leírás
Dithane M45 500 g gombaölő
Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) a kezeléseket az aszkospóra-szóródás időszakában, preventív módon célszerű elkezdeni, és a fertőzés erőssége alapján 10-14 naponkénti gyakorisággal szükséges folytatni.
Őszibarackban, nektarinban és kajsziban, szilvában, cseresznyében és meggyben tafrinás levélfodrosodás ellen a védekezéseket rügyfakadáskor kell kezdeni, ezt követően 14 naponta ismételni. Moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és virágzás végén célszerű permetezni. A készítmény tavasszal, hűvös időjárás esetén levéllyukacsosodás és rozsdabetegségek ellen is megfelelő védelmet nyújt. Moníliás gyümölcsrothadás ellen gyümölcsnövekedés alatt áztatás szerű védekezéssel, 14 naponkénti ismétléssel, valamint jégverést és vihart követően 12 órán belüli permetezéssel használható, a várakozási idő szigorú betartásával.
A további szükséges kezelésekre más hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket kell használni.
Szőlőben (bor-, csemege-) a készítményt a fertőzésveszélyes időszakban preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni, és a fertőzési nyomástól függően célszerű megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt.
Vörös-, fok- és mogyoróhagymában a védekezést előrejelzés alapján, preventíven kell elkezdeni, és a kezelést a fertőzési viszonyoktól függően célszerű folytatni. A kijuttatás során a kultúrában nedvesítőszer használata javasolt.
Burgonyában az első kezelést előrejelzés ismeretében a sorzáródáskor kell elkezdeni és a fertőzési nyomás ismertében kell megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt. Alternáriás betegség ellen az első védekezések a virágzást követően az első kezdeti tünetek megjelenésekor javasolhatók.
Paradicsomban, padlizsánban, paprikában előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel vagy legkésőbb a kezdeti fertőzési tünetek megjelenésekor szükséges védekezni. Járványveszélyes és öntözött körülmények mellett 7, közepes fertőzésnél 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló ajánlott.
Majorannában, tárkonyban és dohányban az első tünetek megjelenésekor, illetve az időjárás alakulásától függően kell kijuttatni. Szükség esetén a kezelést 7-10 nap múlva meg lehet ismételni.
Dísznövényekben a védekezések a kezdeti tüneteket követően 2-3 alkalommal lehetnek indokoltak 7-14 napos permetezési forduló betartásával. A kezelések előtt fitotoxicitási próba elvégzése ajánlott!
Dithane felhasználása, dózisa:
Kultúra | Károsító | A kezelések maximális száma |
Két kezelés közt eltelt minimális időtartam | Dózis (kg/ha) | Permetlé (l/ha) | Az utolsó kezelés fenostádiuma | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) | varasodás, egyéb gombabetegségek (kivéve lisztharmat) | 4 | 10 | 2,0 | 400-1500 | fajtára jellemző színeződés kialakult BBCH85 |
|
őszibarack, nektarin, kajszi | monília; gnomóniás, cilindrospóriumos levélfoltosság |
4 | 14 | 2,0 | 500-1000 | érés kezdete BBCH81 | |
szilva, cseresznye, meggy | monília, blumeriellás levélfoltosság, szilvarozsda |
4 | 10 | 2,0 | 500-1000 | 70 %-os gyümölcsméret BBCH77 | |
szőlő (bor-, csemege-) |
peronoszpóra, szőlőorbánc |
4 | 7 | 2,0 | 200-1000 | fürtzáródás BBCH78 |
|
vöröshagyma, fokhagyma, mogyoró- hagyma | peronoszpóra | 4 | 7 | 2,0 | 200-600 | levélszáradás BBCH49 | |
burgonya | burgonyavész, alternária | 8 | 7 | 2,0 | 200-800 | levélsárgulás kezdete BBCH91 | |
paprika | fenésedés | 4 | 7 | 2,0 | 500-1000 | 40 %-os érés BBCH84 |
|
paradicsom, padlizsán | paradicsomvész, alternária, szeptória |
5 | 7 | 2,0 | 200-800 | teljes érés BBCH89 |
|
majoranna | alternária | 4 | 7 | 2,0 | 200-800 | végleges főhajtáshossz BBCH39 |
|
tárkony | rozsdabetegség | 4 | 7 | 2,0 | 200-800 | végleges főhajtáshossz BBCH39 |
kultúra | várakozási idő (nap) |
---|---|
almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) |
28 |
őszibarack, nektarin, kajszi | 30 |
szilva, cseresznye, meggy | 30 |
szőlő (bor-, csemege-) | 56 |
vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma | 28 |
burgonya | 7 |
paprika | 3 |
paradicsom, padlizsán | 3 |
majoranna | 7 |
tárkony | 7 |
dohány | 21 |